Intervju Bennie Cederlund

Hordas nya tränare

Inför 2006 hade Bennie Cederlund tänkt lägga av som tränare och möjligen bli domare. Men så ringde Jakob Gulldén en kväll i höstas och erbjöd tränarsysslan i Horda AIK – och Bennie nappade.

– Det har allt sin tjusning att vara tränare. Och i division fem är det inte lika blodigt allvar som i fyran och bara två träningspass i veckan, så det passar mig rätt bra just nu, säger Bennie, som bor i Moheda 25 kilometer bort.

Han är en riktig fotbollskändis lokalt i Kronobergs län efter en lång karriär som snabb och målfarlig forward i Moheda och Slätthög, och som tränare under åtta säsonger i den sistnämnda klubben. Flera gånger har större klubbar hört av sig.

– Jag var till och med och provtränade med IFK Norrköping, men erbjöds inget kontrakt. Och kanske var det lika bra för året efter gick dom i konkurs, säger Bennie med ett leende .

Han jobbar sedan snart 30 år som postiljon, ett yrke han trivs med. Hustru Carin , som för övrigt är arbetskamrat med ordförande Gulldéns fru Elisabeth, och sonen David,17, är familjens två andra medlemmar.

Hittills är Bennie nöjd med det han sett av Horda AIK och hemmarenan – en plats där han för övrigt spelat många minnesvärda matcher och rundat de flesta.

– Det är egentligen fantastsiskt att det finns så många fotbollsspelare på orten. Visst är de av skiftande kvalitet, men alla är fina och trevliga och ordentliga som kommer och tränar eller ringer när de har förhinder.

Bennies målsättning med säsongen 2006 är att klara nytt kontrakt, vilket inte är det lättaste när det just detta år ska bli massnedflyttning från femman för att balansen i seriesystemet ska rättas till.

– Vi måste bli sämst nia av tolv lag och om alla får vara friska tror jag vi klarar det, säger Bennie, som är övertygad om att den division femgrupp med lag från Ljungbyhållet som Horda spelar i detta året är mycket vassare än fjolårets motstånd från Värnamo- och Sävsjötrakten.

Han känner sitt spelarmaterial ganska väl nu och utser framförallt två nyckelspelare, som måste hålla sig skadefria om det ska gå vägen; Roger Andersson och Henrik Jönsson.

– I stort sett är jag nöjd med truppen jag har men jag skulle önska mig en naturlig mittfältsmotor och en vass målskytt som komplettering.

Fotbollsfilosofin för Bennie har tidigare varit framåt och pang på rödbetan.

– I Slätthög var det bara offensivt och vi tränade bara anfallsspel. Men på senare tid har jag tänkt om och inser att vi nog måste tänka defensivt också.