Förlust mot Dardania – men Horda kräver omspel

Horda förlorade mot topplaget Dardania (1-4) men först sedan man chockat gästerna och tagit ledningen. Förlusten kom sedan efter ett mindre hjärnsläpp av domaren, som först felaktigt visade ut Hordas bäste spelare och sedan ursäktade sig och bad honom återkomma efter 7 minuter. Då hade Dardania redan avgjort matchen – medan den utvisade stod i duschen.

Domaren Johan Nilsson gjorde en bra match bedömningsmässigt, men fick ett rejält hjärnsläpp när han felaktigt visade ut Hordas bäste spelare, Muhammedi Reza. Efter sex minuter upptäckte han sitt misstag och lät Reza komma in igen, men då hade denne redan duschat. Under tiden med en man kort, felaktigt, avgjorde Dardania matchen.

Domaren Johan Nilsson gjorde en bra match bedömningsmässigt, men fick ett rejält hjärnsläpp när han felaktigt visade ut Hordas bäste spelare, Muhammedi Reza. Efter sex minuter upptäckte han sitt misstag och lät Reza komma in igen, men då hade denne redan duschat. Under tiden med en man kort, felaktigt, avgjorde Dardania matchen.

Horda gjorde en taktiskt mycket bra match, trots att flera spelare var borta, avstängda eller av andra skäl. Shpetim Bushati, som väl känner sina gamla adepter i Dardania, hade lagt upp en defensiv taktik enligt 4-5-1. Dardania gick i fällan och blev frustrerade medan Horda höll emot och skapade egna målchanser.

När Horda tog ledningen i 50:e minuten var det efter fint förarbete Berber-Ashtiani-Reza (målskytt från 14 meter). Målfirandet var imponerande. Dardania kämpade ändå på och kom in i matchen tio minuter senare när Agan Sela kvitterade. 

– Vi blev lite tröttare och började tappa markering, men vi var ändå fint med i matchen och kunde också gjort mål på fina chanser, säger Shpetim.

1-2 i 65:e och 1-3 i 78:e minuten var följden av bra Dardaniaspel på fasta situationer. Men man spelade fult och skulle drabbats av två röda kort, Faton Lajqi och Mustafa Valon. Rena mördarstämplingarna repektive nedsparkningarna på stackars Arman Ashtiani båda gångerna.

Spiken i kistan, 1-4, sätts dit av duktige Armend Gashi på frispark.

Spiken i kistan, 1-4, sätts dit av duktige Armend Gashi på frispark.

Sedan kom det underligaste av allt. Planens bäste spelare, tillika Hordas målskytt Muhammedi Reza, blev utvisad när han sparkade bort bollen en bit i samband med en frispark för gästerna i 82:a minuten. Domaren Johan Nilsson gjorde fel och hade för sig att Reza redan hade en varning.

Under detta felaktiga numerära underläge blev Horda tillbakapressat och lagkapten Mito Stoica varnad för en fällning (hans tredje, ev avstängd mot Moheda på onsdag). Strax efter kommer domare Nilsson med en block som flyter av bläck och klagar på en dålig penna, och ber om ursäkt för att Reza är utvisad – denne hade ingen varning innan.

– Han kan komma in igen, varsågod. Jag har gjort fel, sa Johan (starkt att erkänna).

Problemet var att vår bäste spelare redan stod i duschen (dessutom utskälld av Shpetim). I förvirringen som följde gjorde Dardania 1-4 på frispark.

– Det här blev orättvist för alla. Vi förlorade vår chans att jaga kvittering och segern underlättades för Dardania. Den här matchen måste spelas om för att rättvisa ska skipas. Jag tänker främst på de andra lagen i seriens topp. Detta misstag av domaren kanske visar sig vara avgörande till hösten. Bor, Åby, Araby och Dardania måste få kämpa under rättvisa betingelser, säger Shpetim Bushati.

För rena misstag vad gäller reglers tillämpning finns sedan 25 år tillbaka ingen möjlighet till omspel. Däremot när det blir så här tokigt, med en utvisad spelare som efter ett tag erbjuds komma in igen, finns det prejudikat hos bland annat Riksidrottsnämnden.

Hur som helst ; en bra match av ett starkt nederlagstippat Horda. Och sista ordet är inte sagt.

Klubbens styrelse supportar lagledningens krav på omspel. Denna inlaga plus avgift kommer att inges under måndagen.

– Vi hoppas på ett snabbt beslut. Vi måste först och främst veta om Mito är avstängd mot Moheda. För bra insatser svarade den felaktigt utvisade Reza, liksom Arman Ashtiani, Karl Dahl, Marin, Fredrik Wall och målvaktsvikarie Valdes.

Varningar: Reza och Stoica.

Laget fr start: Valdes – Karlsson, Stoica, Marin, Dahl – Ashtiani, Reza, Wall, Sadeghi, Puscas – Berber. Avbytare: Wall T, Rasouli (som spelade) , Berisha, Rexhaj, Pau (som ej kom in).

Domare: Johan Nilsson, Gislaved – bra, men…

Publik: 42