Förlust i första träningsmatchen

Av Fredrik Unbeck Bjerkander
Det blev förlust i årets första träningsmatch för Horda AIK, 0-2 mot Bor. Matchen  spelades i ett väder som mer påminde om sen höst än sportlovsvinter, dvs lätt regn och några plusgrader
Många som bidrog till förra årets succé har försvunnit och in har ett gäng nya spelare tillkommit. Det fanns därför en hel del frågetecken inför matchen om var vi står, hur vi ska spela, vem som ska spela var osv. Matchen i sig gav förmodligen inte alla svar men rättade till viss del ut vissa frågetecken. Första halvlek är inte bra, vi viker ner oss mot det fysiskt starka Bor-laget. Vi förlorar många dueller och är lite naiva i vårt försvarspel. Vi står högt med backlinjen mot ett lag som spelar en rak och direkt fotboll mot deras snabba och duktiga forwards. Det gjorde att vi fick några vassa målchanser mot oss som vår målvakt gjorde bra räddningar på. Ju längre halvleken går, ju mer tycker jag att vi tar över. Vår ambition är att spela ett spel där vi har bollinnehav och mod i vårt passningsspel. Det kommer därför lite som en kalldusch när ett långskott lite oväntat hittar in i nätet. 1-0 i halvtid speglar absolut matchen, men tendensen var att vi var på väg att ta över. I halvlek görs rätt många byten, alla som sitter på bänken får spela och under matchens sista 45 minuter tycker jag att vi är ett bättre lag än Bor. Vi skapar en del halvlägen men utan att egentligen tvinga deras målvakt till några fantomräddningar. Vi är dock konsekventa och vill rulla bollen via backlinje till mittfält, något som på sikt kommer utvecklas ytterligare och därmed oxå ge oss både mål och poäng. Med 15 min kvar av matchen får vi en straff mot oss som deras #5 sätter säkert i mål. Detta blir det tyvärr spiken i kistan och vi orkar inte resa oss efter det. 2-0 blir slutresultatet och vi vet nu att vi har en hel del att jobba på. Vi måste bli mindre naiva, mer resoluta och varva vårt metodiska passningsspel med en mer direkt approach i sista offensiva tredjedelen. Som tränare har jag även fått en hel del svar om hur olika spelare agerar i matchsituationer. Jag hoppas att vi lär oss av detta och knyter näven i fickan. Det är långt till serien startar, men visst hade jag hellre tagit en vinst idag. Ny match nästa vecka, kul. Nu är vi igång.