Nye tränaren Sorin Marin trivs med lugnet i Horda

Under juniortiden var han klubbkamrat med världsstjärnan Gheorge Hagi i rumänska storklubben Steaua Bukarest.

I Horda AIK håller spelarna kanske inte riktigt samma klass, men det hindrar inte att nye tränaren Sorin Marin ser fram mot säsongen med glädje och förhoppningar.

Hordas nye tränare: Sorin Marin.

Hordas nye tränare: Sorin Marin.

När Sorin, 43 år, kontrakterades som ny tränare för vår division 6-klubb var det mycket som var osäkert angående tillgången på spelare. Men 15-20 man har dykt upp på vinterns inomhusträningar, däribland några minst sagt sensationella återkomster av lirare i åldrarna 40-49.

– Vi räknar också med att kunna presentera flera nyförvärv från andra klubbar, så nog ska vi kunna ställa upp med hyfsat lag i division 6 Värnamo, säger spelande ordföranden Jakob Gulldén.

Sorin kan eller vill inte sätta upp några mål eller spå någonting inför serien.

– Det är oerhört svårt att säga något eftersom jag inte vet hur många av dem som tränat som verkligen vill eller klarar av att spela A- lagsfotboll. Men jag brinner verkligen för den här uppgiften, säger Sorin.

Han föddes 1969 i Bukarest och blev som 15-16-åring inbjuden att spela för Steaua Bukarest.

– På planen intill tränade de som var lite äldre, t ex Gheorge Hagi (senare världsstjärna i bl a Real Madrid och Barcelona), berättar Sorin.

Som äldre tonåring spelade Sorin i en annan förening, som egentligen var ett företag.

– Man jobbade på företaget men i själva verket var det bara fotboll man sysslade med…

1990 flyttade Sorin till Sverige och stannade drygt 2 år. Bland annat spelade han fotboll för Alvesta. 1992 tvingades han återvända till Rumänien och under åtta års tid var det familj och barn som kom i första hand, fotboll spelade han bara på skoj med kompisar.

År 2000 återvände Sorin , nu med fru och liten son, till Sverige. Mestadels har han jobbat inom vårdsektorn och fotboll har det blivit i en rad klubbar, ofta tillsammans med Roy Gunnarsson, som tränade Horda i fjol: Bergendahlska, Araby, Åseda, Västra Torsås och Dannäs.

Sedan två år tillbaka är han Hordabo. På nätet hittade han en billig men bra bostad (fd Göta Nordéns) och slog till.

– Här är så lugnt och trevligt. Har man bott 30 år i en stad som Bukarest kan man bara njuta av stillheten här, säger Sorin.

Redan under fjolåret representerade Sorin Horda och gjorde en närmast sensationell insats som målfarlig forward och mittfältare. Faktiskt var han bara ett mål ifrån att vinna hela seriens skytteliga.

– Egentligen var vi lika, vinnaren Sallhag och jag, eftersom ett av mina mål felaktigt bokfördes på Jönsson. Men det är historia nu. Vi får se hur mycket jag ska vara med och spela, har vi bra lag på plan avstår jag nog.

Som lagledare/assisterande tränare fortsätter den som skrivit detta reportage och vi räknar hårt med Bo-Göran som waterboy.