Fotbollen 2017 – verksamhetsberättelse

Horda AIK lägger ett händelserikt 2017 till handlingarna och ser tillbaka på en omfattande verksamhet inom fotboll, barngymnastik och andra områden. Det sportsliga och resultatmässiga utfallet blev något av en besvikelse, men desto fler lärdomar drogs inför kommande 2018.
FOTBOLL  A-lag
Efter den sensationella segern i div sex 2016 och följande kvalvinster flyavancerattades Horda AIK upp i division fem och hamnade i den svåra sydvästra gruppen med i del gamla storlag. Före seriestarten deltog Horda i gruppspelet i Huyndai cup och spelade där oavgjort mot Moheda och slog Ryssby , dock utan att avancera.
När division femspelet väl började räckte vi inte riktigt till. Åtskilliga matcher förlorades med uddamålet och senare på säsongen kom förluster med stora siffror. Bara en seger blev det , hemma mot Angelstad i juni och en oavgjord borta mot Vederslöv men med bara minsta flyt kunde det lätt blivit 10-talet poäng till. Det hade dock inte gjort någon skillnad ur nedflyttningssynpunkt. Bristande rutin bland nya och unga spelare , av vilka flera slutade mitt under säsongen, var huvudorsaken. Nya och mer rutinerade spelare som införskaffades inför hösten, gjorde bra ifrån sig men det räckte inte för att vända skutan.
Huvudtränare Fredrik Unbeck Bjerkander slutade 2 juli i samråd med ordföranden och redan tidigare hade biträdande tränare Cesar Salazar aviserat att han slutar pga arbetstider. Ny tränare från 1 augusti blev Shpetim Bushati, som tidigare tränat laget, och Muhammad Aman, spelare som haft hand om c-träningen och gått de första utbildningarna.
Bushati skrev i oktober på för en förlängning tom 2018, liksom Aman. Manuel Camilo jobbar under 2018 som tredjetränare och materielvårdare.
Tabellrad
12:a      Horda AIK    22   1  1  20   21-95   4
Målskyttar: Haris Kolaric 7, Jose Camilo 3, Kushtrim Preteni 2, Zenel Dautaj 2.
FOTBOLL Utvecklingslag
Hordas Utvecklingslag (B-lag)  spelade i en lokal serie med lag från Ljungby och Värnamo. Efter flera starka insatser blev det en femte plats av åtta med 19 inspelade poäng.
Tabellrad:
Horda utv   14   6   1   7    37-41   19
Bästa målskyttar: Anto Cosic 8, Haris Kolaric 4, Emiliano Espinoza Valdes 3, Manuel Camilo 3, Henry Pau 3, Mahmoud Sheik 3.
Totalt har ett sextiotal unga män deltagit. De flesta är utrikesfödda och många nyanlända och ensamkommande. Vi har arbetat aktivt med integration , något som dragit stora kostnader och mycket arbete. Vi har dock haft god ekonomisk hjälp av kommun och sponsorer, liksom av Smålands Idrottsförbund. Stöd i opinion och uppmuntran från olika håll, inte minst i media, har varit viktigt och get samhället Horda fin PR. Vi hoppas i skrivande stund kunna fortsätta med detta viktiga arbete.